8/7/11

Ελευθεροτυπία / The New York Times 03.07.2011

Στην Ινδία, η ανάπτυξη επισκιάζει τη δυσλειτουργία

Του Jim Yardley

ΓΚΟΥΡΓΚΑΟΝ,Ινδία - Σε αυτή την πόλη που πριν απο μόλις δυο δεκαετίες ηταν σχεδόν έρημη,σήμερα υπάρχουν 26 εμπορικά κέντρα,επτά γήπεδα του γκολφ και καταστήματα ειδών πολυτελείας,οι Mercedes-Benz και οι BMW λάμπουν στους εκθεσιακούς χώρους,οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν παντού σαν τσιμεντένια ζιζάνια, ενώ σε ενα φουτουριστικό εμπορικό κόμβο ονόματι Cyber City στεγάζονται πολλές απο τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί οτι η Γκουργκάον , που βρίσκεται περίπου 25χλμ. νότια του Νέου Δελχί,έχει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα της λείπουν πολλά:αποχετευτικό δίκτυο που να καλύπτει όλη τη πόλη,αξιόπιστα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης,επαρκείς χώροι στάθμευσης,ασφαλείς δρόμοι και δίκτυο οποιουδήποτε μέσου μαζικής μεταφοράς που να καλύπτει όλη τη πόλη.

Η ανάπτυξη στην Ινδία συντελείται παραδόξως χάρη στην ανεπάρκεια της κυβέρνησής της και όχι χάρη στην αποδοτικότητά της.Η Ινδία και η Κίνα θεωρούνται απο πολλούς οι πλέον αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στον πλανήτη,όμως, ενώ το κινεζικό κράτος στηρίζει την ανάπτυξη, το ινδικό πολλές φορές αποτελεί τροχοπέδη γι’αυτήν.Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Ινδία εξελίχθηκε σε μια απο τις σημαντικότερες νέες μηχανές ανάπτυξης ανά τον πλανη΄τη.Κάποιοι οικονομολόγοι προβλέπουν οτι θα αναδειχθεί στη Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μέσα στην επόμενη 15ετία.

Επιπλέον, η ανορθόδοξη πορεία της Ινδίας ειναι αντιπροσωπευτική,αν και σε μεγαλύτερη κλίμακα, του αγώνα που κάνουν πολλά μικρότερα αναπτυσσόμενα κράτη για να σημειώσουν ανάπτυξη σε πείσμα των ανίσχυρων,μη αποδοτικών κυβερνήσεών τους.Στην Ινδία η Γκουργκάον συνιστά την επιτομή αυτής της πραγματικότητας,καθώς αποτελεί ενα ετερόκλιτο κράμα απόλυτης αποδιοργάνωσης και αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης,ενα μικρόκοσμο στον οποίο συνυπάρχουν κατά παράδοξο τρόπο ο δυναμισμός και η δυσλειτουργία της Ινδίας. Η οικονομική ανάπτυξη στην Γκουργκάον ειναι συχνά απότοκη ενός ιδιωτικού τομέα που αυτοσχεδιάζει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβερνητική ανεπάρκεια.

«Θα μπορούσαμε να πούμε οτι πρόκειται για τις ΗΠΑ της Γκουργκάον.Πρέπει να τα βγάζεις πέρα ολομόναχος», παρατήρησε σχετικά ο Σαντζάι Καούλ, ακτιβιστής που στηλιτεύει την έλλειψη σχεδιασμού της πόλης.Η Γκουργκάον, ωστόσο, δεν αποτελεί εξαίρεση.Στην Μπανγκαλόρ, εταιρείες εξωτερικής ανάθεσης, όπως η Infosys και η Wipro, μεταφέρουν υπαλλήλους τους με ενα πλήθος λεωφορείων και διαθέτουν δικές τους γεννήτριες.Πολλές πολυκατοικίες στη Βομβάη, το χρηματοοικονομικό κόμβο της χώρας, βασίζονται σε ιδιωτικά βυτία νερού, ενώ τα παιδιά των μισών περίπου οικογενειών πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και όχι δημόσια, στα οποία οι καθηγητές πολλές φορές δεν προσέρχονται στα μαθήματα.

Με πληθυσμό που αγγίζει το 1,2 δις., η Ινδία αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και συνάμα πρόσφορο έδαφος για να διαπιστωθεί πόσο ικανή ειναι η δημοκρατία να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης ενός τεράστιου πληθυσμού.Σήμερα , η Ινδία ειναι πλουσιότερη απο ποτέ και η παγκόσμια επιρροή της ενισχύεται διαρκώς.Παράταυ΄τα,η ανάπτυξή της δημιουργεί δυο αντίρροπες τάσεις στο εσωτερικό της.Ενώ η χώρα βιώνει μια εποχή τεράστιας οικονομικής άνθησης παράλληλα ταλανίζεται απο ανισότητα και μαστίζεται σε κάποια κρατίδια απο ποσοστά ανέχειας και υποσιτισμού που προσεγγίζουν τα ποσοστά της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι αποσταθεροποιητικές κοινωνικές συγκρούσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ινδών.Η οργή της μεσαίας τάξης ειναι πρόδηλη,ενώ η απογοήτευση για τη κυβέρνηση εκτεταμένη.Οι επικριτές της θεωρούν οτι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα στην αγορά ειναι υπεύθυνες για την αποτυχία της προσπάθειας απεγκλωβισμού των αγοτικών πληθυσμών απο το τέλμα της ανέχειας,ενώ οι επικεφαλής επιχειρήσεων προειδοποιούν οτι ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβράδυνσης ή ακόμη και της στασιμότητας της ανάπτυξης της χώρας , αν αυτές οι οικονομικές αλλαγές δεν γίνουν πιο ριζικές και δεν πραγματοποιηθούν βελτιώσεις στο τρόπο διακυβέρνησης.

Σήμερα η Γκουργκάον αποτελεί μια απο τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ινδικές περιοχές με πληθυσμό που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. κατοίκους.Σε αυτη αναλογεί σχεδόν το 50% του συνόλου των εσόδων της ομόσπονδης πολιτείας στην οποία υπάγεται της Χαριάνα,μάλιστα πέρυσι μόνο προστέθηκαν 50.000 οχήματα στους δρόμους της.Οι αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα,ενώ η πόλη διαθέτει πλέον 2,8 εκατ. τ. μ. εμπορικού χώρου , ήτοι δεκαπλάσιο απο το 2001.

Πριν απο λίγο καιρό όμως , η Γκουργκάον ηταν νεκρή οικονομικά.Δημιουργήθηκε το 1979, σε βραχώδες έδαφος,χωρίς τοπική κυβέρνηση και με ανύπαρκτο σχεδόν βιομηχανικό ιστό.Ωστόσο, τα μειονεκτήματά της αποδείχθηκαν πλεονεκτήματα,με πιο σημαντικό την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που συνεπαγόταν οτι η γραφειοκρατία ηταν πολύ πιο περιορισμένη.Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί ηταν αργοί έως και το 1991, οταν η κυβέρνηση απέτρεψε τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία λόγω εξωτερικών χρεών και άρχισε να εισάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά.Η ζήτηση για στέγαση αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό, ενώ αργότερα αυξήθηκε και η ζήτηση για εμπορικούς χώρους,καθώς άρχισαν να καταφθάνουν πολυεθνικές εταιρείες με στόχο να εκμεταλλευτούν την αναδυόμενη βιομηχανία εξωτερικής ανάθεσης της Ινδίας.Οταν τι 1997 οι ιθύνοντες της General Electric αποφάσισαν να μεταφέρουν μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην Ινδία , άνοιξαν ενα γραφείο εντός ενός επιχειρηματικού πάρκου στη Γκουργκάον.

Η απουσία της τοπικής κυβέρνησης βοήθησε τη Γκουργκάον να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τερα΄στια ανάπτυξη της Ινδίας , αλλά παράλληλα οδήγησε και στη δημιουργία μιας δυλειτουργικής πόλης.Η διοίκησή της είχε καταστεί αδύνατη.Τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και ο πληθυσμός της ειναι αυτοδύναμοι.Δεν ευημερούν, όμως, όλες αυτές οι νησίδες.Στην Γκουργκάον υπάρχουν περίπου 200.000 οικονομικοί μετανάστες.Η ύδρευση ειναι απολύτως ανεπαρκής.Οι ντόπιοι ακτιβιστές λένε οτι η στάθμη του νερού μειώνεται 3 μέτρα κάθε χρόνο.

Το ελλιπές προσωπικό των αστυνομικών αρχών της Γκουργκάον δεν μπορεί να διαχειριστεί μια ανάπτυξη τέτοιας κλίμακας.Ως εκ τούτου, εργάζονται στη πόλη σχεδόν 12.000 ιδιωτικοί φύλακες.Μάλιστα ,μετά τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε μια υπάλληλος μιας εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης,οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτο το κλάδο εγκατέστησαν συσκευές GPS στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και προσέλαβαν περισσότερους φύλακες.Παρ’όλα αυτα, η βιομηχανία εξωτερικής ανάθεσης ανθεί στη Γκουργκάον.Πέρυσι, κορυφαίος ινδικός βιομηχανικός σύνδεσμος ανακοίνωσε οτι χάρη σε αυτήν δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας στη πόλη.

«Στην Ινδία,[η ανάπτυξη] δεν συντελείται χαρη στην παρουσία της κυβέρνησης», επισήμανε η Βίντια Σρινιβάσαν, επικεφαλής του τμήματος επιμελητειακής υποστήριξης της Cenpact, μιας απο τις μεγαλύτερες εταιρείες ςξωτερικής ανάθεσης της πόλης.«Η κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί , διότι πιστευέι οτι ο ιδιωτικός τομεάς θα φροντίσει τη πόλη.Οι κάτοικοι ειναι πλούσιοι.Αν χρειαστούν νερό μπορούν να το αγοράσουν» , δήωσε ο Σαντζίβ Αχούτζα, βετεράνος δημοσιογράφος στην Γκουργκάον.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο της Γκουργκάον υποτίθεται οτι πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική φωνή της πόλης, μέσω της οποίας θα ειναι δυνατή η ανάληψη δράσης, κάποιοι κάτοικοι ,ωστόσο , δυσπιστούν.

Η Λατίκα Θουκράλ ασχολείται με τη δημιουργία ενος πάρκου βιοποικιλότητας και διοργανώνει μια εκστρατεία φύτευσης ενος εκατ. δέντρων.Είπε χαρακτηριστικά: « Αν άνθρωποι σαν εμάς δεν υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας, η χώρα μας δεν θα αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: