20/7/11

Τα Νέα 19.07.2011

Ο Μαντίμπα έγινε 93 ετών

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής γιόρτασε τα γενέθλιά του στο πατρικό του σπίτι με τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ενώ σε όλη τη χώρα οι μαθητές τραγούδησαν γι’ αυτόν το «Happy birthday» διασκευασμένο ειδικά για την περίστασηΕκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά της Νότιας Αφρικής ένωσαν χθες τις φωνές τους για να ευχηθούν χρόνια πολλά στον Μαντίμπα, τον πατέρα του έθνους, που γιόρτασε τα 93α γενέθλιά του.
Περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, την οποία έχει για πρώτη φορά την πολυτέλεια να γνωρίσει καλύτερα, ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα πέρασε όλη την ημέρα στο πατρικό του σπίτι στο χωριό Κούνου, ένα χιλιόμετρο από το Γιοχάνεσμπουργκ. Παράλληλα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο αφιέρωσαν 67 λεπτά από τον χρόνο τους, όσα χρόνια αφιέρωσε ο νοτιοαφρικανός ηγέτης στη μάχη κατά του απαρτχάιντ, για να προσφέρουν όπως ο καθένας μπορεί στο κοινωνικό σύνολο.
Η γιορτή άρχισε νωρίς το πρωί. Λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια μαθητές τραγούδησαν προς τιμήν του λαϊκού τους ήρωα το «Happy birthday», σε μια ειδική διασκευή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την περίσταση των γενεθλίων του. Το σκηνικό ωστόσο παλαιότερων ετών με εκατοντάδες παιδιά να του τραγουδούν προσωπικά ή να παρελαύνουν έξω από το σπίτι του δεν επαναλήφθηκε φέτος. «Εχει αναρρώσει από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στις αρχές του έτους, αλλά επιθυμεί να έχει μία ήσυχη μέρα», εξηγεί εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα.

Από τον Ιανουάριο, οπότε εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής υποβάλλεται σε 24ωρη κατ' οίκον θεραπεία. Η σταδιακή του κατάπτωση ωστόσο είναι πασιφανής, ήδη από το 2004 που αποσύρθηκε από τα πολιτικά δρώμενα, και οι δημόσιες εμφανίσεις του εξαιρετικά σπάνιες - τελευταία φορά εμφανίστηκε πέρσι στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ενώ τον περασμένο μήνα δέχθηκε επίσκεψη από τη Μισέλ Ομπάμα.
Ο Μαντέλα δέχθηκε επίσης ευχές και από άλλους νοτιοαφρικανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «πηγή έμπνευσης για την παγκόσμια κοινότητα και για όλους όσοι εργάζονται για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: