14/7/11

Τα Νέα 13.07.2011

Καθαρά χέρια για τα Ηλύσια Πεδία

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η γεννημένη στη Νορβηγία πρώην δικαστής Εύα Ζολύ έκανε την έκπληξη. Κέρδισε τον διάσημο, ωραίο και χαρισματικό οικολόγο και τηλεοπτικό αστέρα Νικολά Υλό στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Πράσινων της Γαλλίας. Στο βιογραφικό της, που ήταν ήδη από τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο της πολιτικής, μπορεί τώρα να προστεθεί πως είναι το πρώτο πρόσωπο με διπλή υπηκοότητα που έθεσε ποτέ υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε μάλιστα να αποκλειστεί επειδή δεν είναι Γαλλίδα παρά μόνο λόγω του γάμου της.

Η Ζολύ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1943 σε μια λαϊκή συνοικία του Οσλο και σε ηλικία 18 ετών ήρθε τρίτη στα καλλιστεία. Στα 20 της πήγε στη Γαλλία για να συνεχίσει τις νομικές σπουδές της εργαζόμενη παράλληλα ως εσωτερική οικιακή βοηθός (au pair) σε μια οικογένεια. Παρά τη σφοδρή αντίδραση των μελλοντικών πεθερικών της, παντρεύτηκε τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, τον Πατρίκ Ζολύ, ο οποίος έγινε ένας γνωστός χειρουργός (αργότερα χώρισαν κι εκείνος αυτοκτόνησε το 2001). Εκείνη έκανε δύο παιδιά και εργάσθηκε ως γραμματέας, ενώ παράλληλα σπούδαζε τη νύχτα για να γίνει δικηγόρος και μετά δικαστής. Στη διάρκεια της δικαστικής σταδιοδρομίας της, έφερε στο φως τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς και ενσάρκωσε στη Γαλλία τον αγώνα κατά της λατρείας του χρήματος. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια και το 2002 ανακηρύχθηκε Ευρωπαία της Χρονιάς.
Εργατική, θαρραλέα, έντιμη… η νορβηγική εφημερίδα «Αφτενποστ» δεν έχει λόγια για να επαινέσει την πρώην δικαστή. Είναι ευρωβουλευτής από το 2009 και από τους λίγους ανθρώπους που τολμούν να τα βάλουν με την εξουσία - τον πρόεδρο Σαρκοζύ και την παρέα του ασφαλώς, αλλά και τους επικεφαλής της πυρηνικής βιομηχανίας ή της βιομηχανίας όπλων, καθώς και το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τους αφρικανούς τυράννους. Σκοπός της είναι η εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας όπου την προτεραιότητα θα έχουν οι πολίτες, όχι οι τράπεζες. Στην πολιτική, φλέρταρε με το Κέντρο, αλλά γοητεύθηκε από τον Ντανιέλ Κον-Μπεντί, ο οποίος και τη «στρατολόγησε» στους Πράσινους. «Την ψήφισα, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα κέρδιζε τον Υλό», δήλωσε ο τελευταίος όταν ανακοινώθηκε η νίκη της στις προκριματικές (με 60% έναντι 40%).

Η Ζολύ κέρδισε την Αριστερά του κόμματος από τον πιο συναινετικό Υλό διεξάγοντας μια πιο έντονη και επικεντρωμένη στα θέματα εκστρατεία. Θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει ξανά το ιστορικό σκορ του 16% που πέτυχαν οι οικολόγοι το 2009, όμως θα μπορούσε να αυξήσει το 5-6% που είναι ο «σκληρός πυρήνας» των ψηφοφόρων των Πρασίνων στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον ερχόμενο Απρίλη. Εχει άλλωστε αποδείξει επανειλημμένα την επιμονή και τις ικανότητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: