18/7/11

Η Καθημερινή 16.07.2011

"Μην πετάτε τίποτα..."

Της Ιφιγένειας Διαμάντη

Επιστροφή... στις ρίζες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, προτείνουν οι επιστήμονες, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη της αγροδασοπονίας, στο δεκαπενθήμερο 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την εξέλιξη της αρχαίας τέχνης καλλιέργειας της γης, που ολοκληρώθηκε χθες. Διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» στα γραφεία του ομίλου στην Κηφισιά, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λαμίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Φλωρεντίας και Εξτρεμαδούρα. Συμμετείχαν 34 φοιτητές από 11 χώρες και 27 καθηγητές από 8 χώρες.

Συνδυασμός γεωργικών και δενδρωδών φυτών και ενδεχομένως ζώων, η αγροδασοπονία αξιοποιεί πλήρως κάθε φυσικό στοιχείο. Τίποτε δεν πετιέται και όλα χρησιμεύουν, όπως στον «κήπο της γιαγιάς», μια δημοφιλή μορφή του αγροδασοπονικού συστήματος με διάφορα κηπευτικά, όπου λίπασμα αποτελούσε η κοπριά των ζώων της οικογένειας, ενώ η έννοια των απορριμμάτων ήταν άγνωστη, αφού όλα ήταν χρήσιμα και ανακυκλώσιμα. Τα οφέλη αυτού του αειφόρου συστήματος διαχείρισης της γης συμπυκνώνονται στην προστασία κατά της διάβρωσης του εδάφους, την αυτάρκεια, χάρη στην παραγωγή προϊόντων από τα δένδρα, την προστασία και την αύξηση της βιοποικιλότητας, καθώς και στο οικονομικό κομμάτι, με θέσεις εργασίας και στήριξη της περιφερειακής οικονομίας. Στο τελευταίο εστίασε, μεταξύ άλλων, κλείνοντας την παρουσίασή του για την αγροδασοπονία και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ως ευκαιρία αφενός για επιστροφή από τα αστικά κέντρα στα χωριά και αφετέρου για εφαρμογή αγροδασοπονικών πρακτικών. Ωστόσο, «η γνώση των πρακτικών αυτών χάνεται μαζί με τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και δεν υπάρχει συνέχεια στη μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά, εφόσον τις τελευταίες πέντε δεκαετίες ακολουθήθηκε κατά κόρον η πρακτική των χημικών λιπασμάτων και η εντατικοποίηση της γεωργίας», σημειώνει η κ. Αναστασία Παντέρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αγροδασοπονίας στο Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Λαμίας.

Πρόταση

Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου κέντρισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αβι Περεβολόφσκι από το κέντρο ερευνών Volcani Center του υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη των προσκεκλημένων στην Ηλεία, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ο κ. Περεβολόφσκι εξέφρασε την ανησυχία του: «Μια φωτιά στους λόφους στα δυτικά της πόλης θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στις κατοικημένες περιοχές, όπως στην Αρχαία Ολυμπία. Η εύφλεκτη ύλη συσσωρεύεται αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω της πυκνής βλάστησης από μεγάλα πεύκα και την έντονη αναγέννηση, συστατικά που δημιουργούν εύφλεκτο σχηματισμό». Προτείνει προσεκτική αραίωση των δέντρων, απομάκρυνση των θάμνων και εφαρμογή βόσκησης για την απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης ώστε να μην καταστραφεί το τοπίο. «Το κόστος αυτών των μέτρων είναι κατά πολύ μικρότερο από οποιοδήποτε έργο αποκατάστασης μετά τη φωτιά», κατέληξε ο κ. Περεβολόφσκι.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής τους, τα Θερινά Σχολεία ενίσχυσαν την επιστημονική δικτύωση, δίνοντας την αφορμή να ξεκινήσουν διδακτορικές διατριβές και να γραφτούν επιστημονικά άρθρα από φοιτητές που τα παρακολούθησαν, επισημαίνει ο κ. Δ. Αφεντούλης, γραμματέας του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: