18/7/11

Τα Νέα 14.07.2011

Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ιταλίας

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η ταχύτατη συμφωνία των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Ιταλία όσον αφορά την υιοθέτηση σκληρών μέτρων για τη μείωση του χρέους της χώρας βοήθησε χθες ώστε να ηρεμήσουν λίγο οι αγορές εν αναμονή ενός οριστικού σχεδίου για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η αριστερή αντιπολίτευση συμφώνησε να μη σπεκουλάρει σε δυσχέρειες που, αν εξελιχθούν σε τραγωδία, δεν θα πλήξουν μόνο την κυβερνώσα Κεντροδεξιά, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επιτεύχθηκε έπειτα από έκκληση του δημοφιλέστερου πολιτικού της Ιταλίας, του προέδρου της χώρας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Ο Ναπολιτάνο είχε απευθύνει έκκληση για εθνική συνοχή και επίδειξη αισθήματος ευθύνης απ' όλα τα κόμματα εναντίον των διεθνών κερδοσκόπων που επιτίθενται στη χώρα. Παρατηρητές επισημαίνουν πως η εθνική συνοχή για την υπεράσπιση της χώρας από σοβαρότατους και ανυπολόγιστης εμβέλειας κινδύνους αποτελεί καθήκον των πολιτών• πρέπει πάντα να εμπνέει τη δράση των εκπροσώπων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και να υπερισχύει των απρόβλεπτων και μεταβαλλόμενων πολιτικών ισορροπιών.
Με ποσοστό δημοτικότητας 80%, ο Ναπολιτάνο είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ιταλίας. Παλιός κομμουνιστής, άνθρωπος του μηχανισμού του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πέρασε πριν από πολλά χρόνια στη σοσιαλδημοκρατία και εδώ και μια πενταετία είναι ο αρχηγός του κράτους (ως πρόεδρος είναι ο εγγυητής του Συντάγματος της χώρας, όμως τα καθήκοντά του είναι κυρίως τυπικά). Στη δεκαετία του 1970 εκπροσωπούσε τη μετριοπαθή, ευρωκομμουνιστική πτέρυγα του ΙΚΚ που ήταν απολύτως αποδεκτή από τη μη κομμουνιστική ευρωπαϊκή και την αμερικανική Αριστερά (το 1978 είχε κληθεί να δώσει σειρά από διαλέξεις σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια). Ο Ντέηβιντ Ουίλι, ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη που του είχε πάρει συνέντευξη την εποχή εκείνη στα ιστορικά γραφεία του ΙΚΚ στη Βία ντέλλε Μποττέγκε Οσκούρε, την οδό των Σκοτεινών Καταστημάτων, γράφει πως είχε συναντήσει τότε έναν καλλιεργημένο πολιτικό, που μιλούσε άνετα αγγλικά και δεν φοβόταν να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Σοβιετικής Ενωσης. Αργότερα έγινε σθεναρός επικριτής της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής, καταδικάζοντας κατηγορηματικά, στη δεκαετία του 1980, τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Η έδρα του ΙΚΚ πουλήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε μια κατασκευαστική εταιρεία και, σήμερα, το παλιό γραφείο του στα κομματικά γραφεία αποτελεί τμήμα ενός συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων. Ο Ναπολιτάνο επιβίωσε του κόμματος που τον έφερε στην πολιτική. Εχει χάσει τα μαλλιά του, κουτσαίνει ελαφρά, όμως η φωνή του παραμένει επιβλητική. Στο προεδρικό μέγαρο στον Κυρινάλιο λόφο, έχει συστήσει μια ομάδα από ειδικούς που εξετάζουν τους διάφορους νόμους που του στέλνονται προς υπογραφή από το Κοινοβούλιο. Εχει αποδειχθεί σθεναρός υπερασπιστής των αξιών πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το σύγχρονο ιταλικό κράτος. Και τώρα, στα δύσκολα της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αποδείχθηκε ο ενοποιητικός πολιτικός παράγοντας τον οποίο έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: