1/7/11

Τα Νέα 27.06.2011

Τρικυμία για την αποστολή στη Γάζα

Ρεπορταζ: Αριστοτέλια Πελώνη

Εντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τα σχέδια ελλήνων και ξένων ακτιβιστών να αποπλεύσουν από την Ελλάδα για τον διεθνή στολίσκο με στόχο το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, καθώς ο απόπλους μπορεί να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά ενόψει της σχεδιαζόμενης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, στις 11 Ιουλίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών ήδη ξεκαθάρισε τη θέση του την προηγούμενη εβδομάδα, εκδηλώνοντας τη διαφωνία του με το εγχείρημα που, σύμφωνα με την Αθήνα, δεν βοηθά στο ανθρωπιστικό κομμάτι ενώ προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του τους έλληνες πολίτες - και τα πλοία ελληνικού νηολογίου - να μη συμμετάσχουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν το κάνουν φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί.
Είχε προηγηθεί διπλωματικός μαραθώνιος πιέσεων από την ισραηλινή πλευρά ενώ για το θέμα υπήρξε, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», και τηλεφωνική επικοινωνία του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Γιώργο Παπανδρέου. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο νέος στολίσκος απειλεί με κρίση τις διμερείς σχέσεις σε μια στιγμή που η συνεργασία σε όλους τους τομείς προχωρά ενώ έχει σχεδιαστεί επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ του Κάρολου Παπούλια στις 11 Ιουλίου.
Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το σύνολο της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας ενώ θα τον συνοδεύει ο νέος ΥΠΕΞ Σταύρος Λαμπρινίδης. Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, η επίσημη ανταποδοτική επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ και η συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Και ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δέκα πλοία θα αποπλεύσουν από την Ελλάδα - πιθανόν από την Κρήτη - ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια από πού θα αποπλεύσουν τελικά, καθώς τόσο οι διοργανωτές όσο και οι Αρχές κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Σύμφωνα με το CNN, τα πλοία θα είναι δέκα ενώ σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η οποία φιλοξενεί δηλώσεις έλληνα ακτιβιστή, το πλοίο από την Ελλάδα θα είναι ένα. Πάντως, κατά τις πληροφορίες, μόνο δύο από τα δέκα πλοία θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ενώ τα υπόλοιπα είναι επιβατηγά. Μάλιστα, το αμερικανικό πλοίο θα μεταφέρει επιστολές συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: