17/3/10

«Οι κόποι μας θα πιάσουν τόπο»


Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεσμεύεται με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι θα βάλει τέλος στα όσα «κακώς κείμενα» ταλανίζουν τον τόπο, όπως τα «ρετιρέ» και η παρασιτική οικονομία.

Δύο μόνο 24ωρα μετά τη νέα πανελλαδική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, ο Πρωθυπουργός που επέστρεψε από Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου, που θέτει ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και δικό του «να σώσουμε την οικονομία», απευθύνεται μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» στους Ελληνες και τονίζει ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα».

«Διαρκής αγώνας». Ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι «ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής». Έχει τη σημασία του το γεγονός, ότι αμέσως μετά την απεργία της Πέμπτης που νέκρωσε τον δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στα «ρετιρέ», στην παρασιτική οικονομία, στη φοροδιαφυγή κ.λπ., δηλώνοντας ότι «δεν θα ανεχτεί άλλο να βαφτίζεται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή».

Και προσθέτει «δουλεύουμε για, και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που εργάζεται σκληρά και δεν ανέχεται πια αυτά τα φαινόμενα. Και καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού».

Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίζεται αποφασισμένος να πολεμήσει όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιγράφει στη δήλωσή του, καλεί σε συστράτευση όλους τους Έλληνες προκειμένου να κερδηθεί αυτή η μεγάλη μάχη. Διαβεβαιώνει «τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο», και σημειώνει ότι «θα δώσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Για την αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής. Για την Ελλάδα των αξιών».

Για τα «ρετιρέ». Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες να συγκεκριμενοποιεί τις αναφορές του ειδικά για τα «ρετιρέ» στο Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι σ΄αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται η οικονομία και η χώρα το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς από τους «ευνοημένους» του Δημοσίου, τα λεγόμενα «ρετιρέ», θα ήταν να ηγούνται απεργιακών κινητοποιήσεων που ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδέχεται την αναγκαιότητα των μέτρων. Κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθεί εντολή στα υπουργεία να εξετάσουν διάφορα προκλητικά επιδόματα που δίνονται, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο όσα από αυτά ξεπερνούν τα όρια να περικοπούν εντελώς. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντινου να επιταχύνει την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των ανισοτήτων στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.
«Πρώτο μας μέλημα να σώσουμε την οικονομία μας.
Είναι το απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον»

Η δήλωση του Πρωθυπουργού

Εδώ και πέντε μήνες δίνουμε μια καθημερινή μάχη σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός της χώρας. Μια μάχη που αφορά πρώτα και πάνω απ΄ όλα τη διάσωση της χώρας, της οικονομίας μας.

Πρωταρχικό καθήκον μας και προϋπόθεση για όλα τα άλλα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Να δείξουμε σε όλους πως είμαστε φερέγγυοι, πως ο λόγος μας έχει αξία, πως έχουμε την υπερηφάνεια και την υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε μόνοι μας τα δικά μας προβλήματα. Να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα της αναξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και που αποτελούσε απειλή για την ίδια τη χώρα.

Καταβάλλουμε ως λαός βαρύ τίμημα για τις εγκληματικές επιλογές των προηγουμένων ετών. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα ήταν ακόμη πιο άδικο να αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη στις ορέξεις των κερδοσκόπων, αδύναμη να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Δεσμευτήκαμε, όμως, πως η θυσία δεν θα πάει χαμένη. Οι συναντήσεις μας στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δείχνουν πως οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς. Η Ελλάδα γίνεται ξανά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων που αφορούν την ίδια αλλά και την Ευρώπη. Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη βούλησή μας να διορθώσουμε τα του οίκου μας, αλλά αναγνωρίζουν επίσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί μόνη της στη μάχη κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Με επιστολή την οποία συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ζητάμε από την Ε.Ε. να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τον δραστικό περιορισμό των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Και αναδείξαμε την ανάγκη να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 ο έλεγχος και η ρύθμιση των κερδοσκοπικών αγορών. Ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής. Πρώτο μέλημά μας είναι να σώσουμε την οικονομία μας. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Όμως δουλεύουμε ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα. Το να βαφτίζονται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή. Δουλεύουμε για, και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που εργάζεται σκληρά και δεν ανέχεται πια αυτά τα φαινόμενα.

Και καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Θα δώσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Για την αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής. Για την Ελλάδα των αξιών.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε.»

Βαρβάρα Τερζάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ -εφ. Τα Νέα, Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: