15/3/10

Η αποτυχία του Προέδρου αποτυχία όλων μας



Μια είδηση από το Τρέισι της Καλιφόρνιας μου τράβηξε την προσοχή την περασμένη εβδομάδα. «Οι κάτοικοι του Τρέισι θα πρέπει πλέον να πληρώνουν κάθε φορά που καλούν τον αριθμό 911 για τις πρώτες βοήθειες. Υπάρχουν όμως δύο επιλογές. Μπορούν να πληρώσουν συνδρομή 48 δολαρίων ετησίως ώστε να καλούν όσες φορές χρειάζονται. Ή εαν δεν πληρώνουν συνδρομή, θα χρεώνονται 300 δολάρια όταν ζητήσουν βοήθεια.
Καλωσήρθαμε στα χ΄ρονια των ισχνών αγελάδων. Διανύσαμε 70 χρόνια παχιών αγελάδων στην Αμερική και σε αυτά τα χρόνια η ηγεσία της χώρας, είτε ενός πανεπιστημιου, μιας εταιρείας, μιας πολιτείας, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης ή μιας πόλης μεριμνούσε στο να δίνονται πράγματα, να κατασκευάζονται από το μηδέν, να μειώνονται φόροι ή να χορηγούνται υποτροφίες. Όμως τώρα φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή «όπου το μεγάλο καθήκον της κυβέρνησης και της ηγεσίας θα είναι να παίρνει πίσω πράγματα από τους ανθρώπους», λέει ο Μάικλ Μαντελμπαουμ ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Πανεπιστημιου Τζονς Χόπκινς.
Οι ηγέτες τώρα καλούνται να περιορίσουν , να απολύσουν ή να μειώσουν υπηρεσίες, προγράμματα ή προσωπικό. Από την εποχή που οι κυβερνήσεις έδιναν παροχές φθάσαμε στην εποχή που οι πολίτες σήμερα τις γυρίζουν πίσω, από την εποχή που ταξιδέυαμε πάμφθηνα με αεροπορικές εταιρείες στην εποχή που πληρώνουμε για κάθε χειραποσκευή.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την κακή τύχη να εμφανιστεί τη στιγμή που μεταβαίνουμε από την εποχή των παχιών αγελάδων στην εποχή των ισχνών. Καλείται να ηγηθεί της αναγέννησης της χώρας. Το κατανοεί αυτό ξεκάθαρα δεν μπορεί όμως ακόμα να το εκφράσει. Αυτό που με προβληματίζει με τον Ομπάμα είναι ότι ένας πολιτικός ο οποίος μιλά τόσο καλά και προσπαθεί να κάνει τόσο αξιόλογα πράγματα δεν μπορεί να εξηγήσει την πολιτική του με σαφή και απλό τρόπο. Αν και θα ήταν χρήσιμο να κατάφερνε να βρεί τον σωστό τρόπο, δεν έχω βέβαια την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα επιλύσει όλα μας τα προβλήματα. Το βασικό αφορά εμας: πρέπει να απαιτήσουμε την αλήθεια από τους πολιτικούς μας και να είμαστε έτοιμοι να την δεχθούμε. Δεν αντέχουμε να χάσουμε άλλα 4 χρόνια. Δεν υπάρχουν πια άλλα χρόνια παχιών αγελάδων για να απομυζήσουμε. Εαν αποτύχει ο Ομπάμα, θα αποτύχουμε όλοι.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Thomas L. Friedman-εφ. Τα Νέα, 23-02-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: