26/3/10

Ζούμε σε μια πραγματικότητα όπου όλα γύρω μας αλλάζουν ραγδαία και οι αλλαγές αυτές έχουν επιπτώσεις στο μοντέλο της παραγωγης, στο μοντέλο της εργασίας, στο μοντέλο της κοινωνίας, στο μοντέλο της οικογένειας. Γύρω μας όλα είναι διαφορετικά από ό,τι ήταν 30 χρόνια πριν. Η πραγματικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων είναι πολύ διαφορετική. Δεν έχουμε πια να κάνουμε με τη μικρή παραγωγική μονάδα μιας περιφέρειας. Αυτή η μικρή παραγωγική μονάδα έχει μπεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Το μοντέλο εργασίας δεν είναι αυτό που ξέραμε 30 χρόνια πριν και προσαρμόζεται ταχύτατα στις νέες απαιτήσεις της παραγωγής. Οι κοινωνίες μας είναι αλλιώτικες, πολυπολιτισμικές, πολυεθνικές. Διαφορετικές φυλές, έθνη, θρησκείες, κουλτούρες συμβιώνουν σήμερα σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, μέσα σε ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η μορφή της οικογένειας έχει διαφοροποιηθεί, με τα μονογενεϊκά σχήματα να αποτελούν πλέον σε πολλές χώρες ακόμα και την πλειονότητα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, στα παιδιά και τους γονείς ή στην οικογένεια και την Τρίτη ηλικία έχουν επίσης αλλάξει. Παράλληλα, το γυναικείο φύλο έχει κατακτήσει πλέον αρκετά από τα ανδρικά πόστα και έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική πορεία του κόσμου. Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1909 σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και δύο χρόνια αργότερα, καθιερώθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σήμερα ο αριθμός των γυναικών ανέρχεται στο 52% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, αποτελώντας αναντίρρητα ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και μια μεγάλη δύναμη, η οποία διαμορφώνει το μέλλον του κόσμου. Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των πολιτιστικών παραδόσεων και της βελτίωσης της κοινωνικής θέσης του συνόλου των γυναικών. Όμως θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι και οι κοινωνίες από την πλευρά τους μόνον όφελος μπορούν να αποκομίσουν από την πλήρη εμπλοκή αυτής της δυναμικής πληθυσμιακής ομάδας. Σήμερα θεωρείται αυτονόητο πλέον για μια γυναίκα να έχει τη δυνατότητα να σπουδάζει, να ψηφίζει, να πολιτεύεται, να εργάζεται και να σταδιοδρομεί σε όποιον τομέα της επιτρέπουν οι ικανότητες της, να έχει οικογένεια και να ανατρέφει παιδιά παράλληλα με την επαγγελματική της εξέλιξη και γενικότερα να έχει ίσα δικαιώματα και απολαβές με τον άνδρα. Μέσα στις κοινωνικές εξελίξεις που κληρονόμησε ο 21ος αιώνας από τον προηγούμενο είναι και η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ο λόγος, για τις επονομαζόμενες «ανεπτυγμένες» χώρες, γιατί, όσον αφορά τις «αναπτυσσόμενες», ο δρόμος φαίνεται ιδιαίτερα μακρύς και δύσκολος και σ’αυτόν τον τομέα.
Στον 21ο αιώνα η γυναικεία χειραφέτηση σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στην οικονομία, θα συνδράμει στην ελαχιστοποίηση της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, των ένοπλων συρράξεων και της βίας.
Κάθε γυναίκα, για να θεωρείται επιτυχημενη σήμερα, θα πρέπει να συγκεντρώνει ικανότητες και δεξιοτεχνίες με δεδομένο τους πολλαπλούς ρόλους που υποστηρίζει, να επιβεβαιώνεται κοινωνικά, επαγγελματικά και οικογενειακά και να σχολιάζεται από τους άλλους τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά της προσωπικότητας της. Ωστόσο, οι γυναίκες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του μυαλού τους, τη μαγεία της καρδιάς τους και την επιρροή του συναισθήματος. Η γυναίκα έχει τεράστια αποθέματα υπομονής, αντοχής και ευελιξίας, μια συνταγή απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

εφ. Ελευθεροτυπία, Επτά- Μάρτιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: