2/3/10

«Περπατώ, άρα σκέφτομαι»

Ο άνθρωπος που η «Guardian» αποκαλεί «το μυστικό όπλο του Ντέιβιντ Κάμερον», ο 37χρονος Ρόρι Στιούαρτ, έχει περάσει χρόνια της ζωής του περπατώντας. Πακιστάν, Ιράν, Αφγανιστάν, Ινδία, Νεπάλ, όλα τα γνώρισε πεζός. «Περπατώ, άρα σκέφτομαι», λέει.
Είναι αξιοπερίεργος άνθρωπος ο Ρόρι Στιούαρτ. Δεν ταιριάζει στο προφίλ του συντηρητικού πολιτικού- ή και του πολιτικού εν γένει. Η οικογένειά του κατάγεται από τη Σκωτία, ο ίδιος γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, μεγάλωσε στη Μαλαισία και τη Σκωτία, σπούδασε- σύγχρονη ιστορία και πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά- στο Ίτον και την Οξφόρδη. Ως φοιτητής στην Οξφόρδη, παρέδιδε καλοκαιρινά μαθήματα στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρρυ. Ως έφηβος, ήταν μέλος του Εργατικού Κόμματος- κρατήστε το αυτό.

Έπειτα από μια σύντομη περίοδο ως δόκιμος αξιωματικός στο διάσημο τάγμα πεζικού Βlack Watch, ο Στιούαρτ στρατολογήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τον έστειλαν στην Ινδονησία, κατόπιν στο Μαυροβούνιο. Πριν ακόμα κλείσει τα 28 όμως, εγκαταλείπει μια καριέρα που προοιωνίζεται λαμπρή και φεύγει να περπατήσει την Ασία. Συνολικά 9.650 χιλιόμετρα διήνυσε τη διετία 2000-2002 στο Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Νεπάλ, σε 500 διαφορετικά σπίτια, σε διάφορα χωριά, φιλοξενήθηκε. Το ταξίδι του στο Αφγανιστάν, τον χειμώνα του 2002, ενώ οι Αμερικανοί αγωνίζονταν να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, θα γίνει αργότερα βιβλίο: «Τhe Ρlaces in Βetween», «Οι Περιοχές Ανάμεσα». Το αυτοβιογραφικό αυτό έργο έγινε μπεστ σέλερ τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη, κάνοντας τους Νew Υork Τimes να αναφωνήσουν: «Ο Στιούαρτ δείχνει να ζει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ζωές στα χρονικά».

Μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, ο Στιούαρτ δέχθηκε θέση αναπληρωτή κυβερνήτη δύο επαρχιών του Νότιου Ιράκ. Η εμπειρία δεν ήταν η καλύτερη. Παρ΄ ότι αρχικά είχε στηρίξει τον πόλεμο, οι αδυναμίες και οι αστοχίες των συμμαχικών δυνάμεων τον έκαναν να αλλάξει γνώμη, να χαρακτηρίσει την εισβολή λάθος. Το 2006 ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. Τρία χρόνια έμεινε στην Καμπούλ, ως υπεύθυνος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης του πρίγκιπα Καρόλου, του Ιδρύματος Τurquoise Μountain, με αποστολή να διασώσει ό,τι είχε απομείνει από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες που ξέσπασε πέρυσι στη Βρετανία έστρεψε το ενδιαφέρον του Στιούαρτ προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Η έκκληση του ηγέτη των Τόριδων, του Ντέιβιντ Κάμερον, για εκ βάθρων ανανέωση της πολιτικής τάξης τον έπεισε να ενταχθεί στο στρατόπεδο των Συντηρητικών. Εκπλήσσοντας πολλούς, ο 37χρονος άνδρας θριάμβευσε στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου των Τόριδων στην εκλογική περιφέρεια του Πένριτ και Μπόρντερ, στην Κιούμπρια. Η έδρα ανήκει στους Συντηρητικούς εδώ και 90 χρόνια, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο αγώνα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο όμως, ο Στιούαρτ οργώνει την περιοχή- πεζη εννοειται

Βαρβάρα Τερζάκη

Αρθρο απο εφ. Τα Νέα, 23-02-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: