2/2/10

Σφραγίζοντας τα σημεία διαρροής, σώζουμε το περιβάλλον

Κοιτάζοντας τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του ανατολικού Τέξας,βλέπεις μόνο ανοιχτόχρωμους αγωγούς και δεξαμενές που ψήνονται στον ήλιο. Για την κάμερα με υπέρυθρες ακτίνες του Τέρι Γκόσνι, όμως, το τοπίο περιέχει και τρείς μαύρες στήλες καπνού που υψώνονται στον ουρανό.
«Μα το Θεό, μιλάμε για μεγάλη διαρροή!», λέει ο Γκόσνι, συντονιστής για περιβαλλοντικά θέματα της EnCana, καναδικής εταιρείας φυσικού αερίου, η οποία εκμεταλλεύεται το νέο κοίτασμα στο Φράνκλιν του Τέξας. «Φαίνεται σαφώς επικίνδυνο». Μέσα σε λίγες μέρες, τα σημεία διαρροής έχουν σφραγιστεί από τους εργαζόμενους.
Οι προσπάθειες όπως αυτές της EnCana εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα. Συγχρόνως, όμως, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, αποτελούν και μια φθηνή, αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές. Το φυσικό αεριο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μεθάνιο, ένα αέριο που φυλακίζει τη θερμότητα και ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου της προκαλούμενης από τον άνθρωπο αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
«Για μένα, η αντιμετώπιση τέτοιων διαρροών είναι πρωταρχικής σημασίας, περισσότερο και από την ανάγκη να βάλουμε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού στα σπίτια μας», λέει ο Αλ Αρμεντάριζ, μηχανικός του Πανεπιστημίου Southern Methodist.
Η ταχεία κινητοποίηση για να σταματήσει η διαρροή μεθανίου, υποστηρίζουν οι ερευνητές του ΜΙΤ, μπορεί να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγων στο άμεσο μέλλον, σε μια στιγμή κατά την οποία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη σκληρή πρόκληση να μειώσουν τα ρυπογόνα αέρια.
Αντίθετα με το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για έναν αιώνα ή και περισσότερο, το μεθάνιο διατηρείται στον αέρα μόνο για περίπου 10 χρόνια. Οπότε, μια αποτελεσματική μείωση των εκπομπών μεθανίου τώρα σημαίνει ότι μια αισθητά μικρότερη ποσότητα του συγκεκριμένου αερίου θα θερμαίνει τη Γη σε μια δεκαετία από σήμερα.
Το μεθάνιο είναι επίσης ένας αξιόλογος στόχος, επειδή, ενώ είναι πολύ πιο σπάνιο και φευγαλεο από το διοξείδιο του άνθρακα, ένας τόνος μεθανίου παγιδεύει 25 φορές περισσότερη θερμότητα από έναν τόνο άνθρακα.
Εντούτοις αν και τα ομοσπονδιακα και διεθνή προγράμματα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, οι δυναμικές προσπάθειεςσαν αυτή που καταβάλλει η EnCana απέχουν πολύ από το να αποτελούν κοινό τόπο στην αγορά.
Ως εκ τούτου, περίπου τρία τρις. Κυβικά πόδια μεθανίου διαρρέουν στον αέρα κάθε χρόνο, με πρώτες στην εκπομπή μεθανίου τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας. Και όπως προειδοποιούν επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα πραγματικά στοιχεία είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα. Αν δεν αυξηθούν οι έλεγχοι, τονίζουν αυτού του τύπου οι εκπομπές αερίων θα αυξηθούν δραματικά καθώς η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται στις επόμενες δεκαετίες.
Η βιομηχανία, όμως προέβαλλε πάντα έντονες αντιστάσεις στις απόπειρες δυναμικής εκκαθάρισης. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι μπορεί να επιβάλει κανόνες ώστε οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες να αναφέρουν όλες τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων τους. Ενώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολόγισαν ότι το κόστος και η πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης των αερίων που εκπέμπονται από 700.000 πηγάδια είναι υπερβολικά μεγάλα. Το Σεπτέμβριο, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική αναφορά θα ξεκινήσει το 2011, αλλά ότι εξαιρεί, για την ώρα, τις μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ορισμένοι επιστήμονες απορρίπτουν τα επιχειρήματα της βιομηχανίας. «Περαιτέρω καθυστερήσεις στον εντοπισμό και το σφράγισμα των σημείων διαρροής αποτελούν ένδειξη ανευθυνότητας», επισημαίνει ο Σ. Ρόουλαντ, νομπελίστας χημικός του Πανεπιστημίου Irvine.
Διεθνώς, η ποσότητα μεθανίου που διαρρέει από τις μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Το 2006, πάντως, οι αμερικανικές αρχές υπολόγιζαν ότι η Ρωσία ήρθε πρώτη στην εκπομπή μεθανίου, με 427 δισ. Κυβικά πόδια και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 346 δισ. , η Ουκρανία με 225 δισ. και το Μεξικό με 191 δισ.
Αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα των στοιχείων, ωστόσο, η Cazprom, γιγαντιο μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε νούμερα που δεν ξεπερνούσαν το ήμισυ των προαναφερθέντων. Όσο μαθεύονται τα οφέλη από την αντιμετώπιση των διαρροών τόσο επεκτείνεται η χρήση των υπέρυθρων υποστηρίζει ο Μπεν Σέπερντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ένωσης Permian Basin Petroleum Association, που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.200 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή του δυτικού Τέξας.
«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους ανθρώπους να ακολουθούν το παράδειγμα μας», τονίζει. «Οι περισσότεροι εκπλήσσονται όταν κοιτάζουν τον εξοπλισμό τους με τις υπέρυθρες και βλέπουν διαρροές σε σημεία που ούτε φαντάζονταν».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Andrew C. Revkin και Clifford Krauss - εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,The New York Times, 06-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: