11/2/10

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ «Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό»


Με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές εξήραν την προσωπικότητα του Χρήστου Λαμπράκη

Στο πένθος για τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη συμμετείχε ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπουργοί και βουλευτές στα συλλυπητήρια μηνύματα και στις δηλώσεις τους επεσήμαναν το κενό στον δημόσιο βίο από τον θάνατο του «τελευταίου παραδοσιακού εκδότη». Εξήραν όμως και την πλούσια κληρονομιά που αφήνει πίσω του στη δημοσιογραφία αλλά και στον χώρο του πολιτισμού και την προσφορά του στον τόπο.

«Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στον χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του» ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου». «Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής» προσέθεσε. Κορυφαίο του δημόσιου βίου αποκάλεσε τον Χρήστο Λαμπράκη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και δήλωσε ότι «πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ιδρυμα».

Μια προσωπικότητα που σφράγισε τον χώρο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ και έναν δημιουργό σημαντικού έργου στον τομέα του πολιτισμού περιγράφει το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου. «Οι ιδέες του, που υποστήριζε με πάθος, η συμβολή του στην πνευματική πρόοδο της χώρας μας υπήρξαν σημείο αναφοράς στη δημόσια ζωή» δήλωσε. Ο Χρήστος Λαμπράκης συνέβαλε «αποφασιστικά στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου ως εκδότης και ως δημιουργικό πνεύμα στον σύγχρονο πολιτισμό μας» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργόςκ. Κ. Σημίτης. «Σε μια δύσκολη καμπή στην πορεία της χώρας ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στον πολιτισμό, στον ευρύτερο δημόσιο βίο. Ελειψε μια φωνή φρόνησης και ευθύνης» σημείωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος στο συλλυπητήριο μήνυμά του ανέφερε ότι ο εκλιπών ήταν «προσωπικότητα με ισχυρές απόψεις και θέσεις που επηρέασε το τοπίο της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και του σύγχρονου πολιτισμού. Το έργο του παραμένει κληρονομιά για όλους μας». Στον «τελευταίο από τουςπαραδοσιακούς εκδότες» αφιέρωσε το δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. «Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια» δήλωσε.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη διαπρεπή προσωπικότητα του εκλιπόντος. «Ανθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, υπήρξε πρωτοπόρος σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε» δήλωσε. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «κλείνει μια ολόκληρη εποχή. Επί 53 χρόνια κυριάρχησε στα πολιτικο-εκδοτικά και στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας». Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε την οραματική διάσταση της προσωπικότητας του Χρήστου Λαμπράκη. «Ηταν ένας οραματιστής με διεθνή παρουσίαπου υπηρέτησε με συνέπεια και αγωνιστικότητα την ελεύθερη σκέψη και τον πολιτισμόαφήνοντας παρακαταθήκη στην Ελλάδα ένα ανεκτίμητο έργο που θα συνοδεύει τις επόμενες γενιές» δήλωσε.

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Χρήστου Λαπράκη εξέφρασαν υπουργοί, βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος , ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο κ. Ευ. Αντώναρος, η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, ο κ. Ι. Ανδριανός κ.ά. Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν επίσης οι δήμαρχοι Αθηναιών και Πειραιώς κκ. Ν. Κακλαμάνης και Π. Φασούλας, καθώς και οι νομάρχες Αθηνών και Θεσσαλονίκης κκ. Ι. Σγουρός και Π. Ψωμιάδης.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Δήμητρα Κρουσταλλη - εφ. Το Βήμα, 25-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: