10/2/10

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ Λαμπράκης=Αdler+www.in.gr

Τι ήταν ο Λαμπράκης; Ενας μεγάλος Ελληνας. Και τι άλλο; Ενας ευπατρίδης. Και τι άλλο που δεν είδα να γράφεται ή να λέγεται γι΄ αυτόν τον τόσο σημαντικό άνθρωπο του Τύπου; Τύπος. Ενας ωραίος τύπος!

Δύο προσωπικές εμπειρίες μου:
? Στο γραφείο του, στη Μιχαλακοπούλου, είχε πάντα δίπλα του μια γραφομηχανή. Παλιά γραφομηχανή, Αdler. Οταν την έπαιρνε μπροστά του (το έκανε συχνά...) χτυπούσε τα πλήκτρα γρήγορα και δυνατά. Τόσο δυνατά που ο θόρυβος διαπερνούσε τη βαριά ξύλινη πόρτα και έφτανε σχεδόν ως τον εξωτερικό διάδρομο, αρκετά μέτρα μακριά. Δεν χρειαζόταν να ρωτώ τη γραμματέα του. Ηξερα ότι ο Λαμπράκης ήταν εκεί.

Κάποτε προσπάθησα να τον τσιγκλήσω. «Δεν είναι πια καιρός να αφήσετε τη γραφομηχανή και να αρχίσετε να γράφετε σε κομπιούτερ;» τον ρώτησα. Με κοίταξε με το βλέμμα του ανθρώπου που λυπάται όσους δεν συλλαμβάνουν την ουσία των πραγμάτων και ασχολούνται με τα επιχρίσματα. «Νομίζετε ότι αν το κάνω θα γίνω καλύτερος γραφιάς; Αμφιβάλλω σφόδρα».

(Μην το παρερμηνεύσετε. Ο Λαμπράκης δεν τα πήγαινε καλά με τις νέες τεχνολογίες ως χρήστης, τις πίστευε όμως και επενέδυε σ΄ αυτές ως εκδότης. Σε εποχές που το Διαδίκτυο στην Ελλάδα ήταν τόσο διαδεδομένο όσο και το... μπέιζμπολ, πέρασε- το 1997- τις εφημερίδες του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δημιούργησε, δύο χρόνια αργότερα, το in.gr, τη μεγαλύτερη ελληνική δικτυακή πύλη.)

? Σ΄ αυτή την κουρασμένη Αdler μού έγραψε προ διετίας το παρακάτω σημείωμα:

«Χρήστο, παρακαλώ μην ξαναβάλετε δική μου φωτογραφία στο “Βήμα”- αυτά είναι καλά για άλλους εκδότες, όχι για μένα- άσχετα αν πρέπει να προβληθεί ένα θέμα, ή, βέβαια, εάν αδίκως φυλακισθώ για απάτη...».

Ο αρμόδιος συντάκτης είχε κάνει το «λάθος» να επενδύσει το ρεπορτάζ από κάποια εξαγγελία του Μεγάρου με μιαν ευμεγέθη φωτογραφία του Λαμπράκη από τη σχετική συνέντευξη Τύπου. Τον ζητώ στο εσωτερικό τηλέφωνο και προσπαθώ να του πω, ολίγον αμήχανος, ότι διαπράξαμε το αδίκημα επειδή θέλαμε κάπως να στολίσουμε τη σελίδα. Η απάντηση:

«Βρήκατε άνθρωπο να τη στολίσετε! Ηταν και μια ωραία τεχνοκριτικός δίπλα μου.Αυτήν έπρεπε να βάλετε!».

? Αυτά, μεταξύ άλλων, θυμάμαι από τον Χρήστο Λαμπράκη. Σας τα έγραψα με έναν συγχρόνων προδιαγραφών κομπιούτερ Fujitsu Siemens. Νομίζετε ότι θα γινόμουν χειρότερος γραφιάς αν το έκανα με μια γραφομηχανή Αdler;


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Χρήστου Μεμή - εφ. Το Βήμα, 25-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: