9/2/10

«Θέλουμε να κοιμόμαστε πιο πολύ»

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πια θέσεις στα υψηλότερα κλιμάκια της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Καιρός να διεκδικήσουν και το δικαίωμα στον (αρκετό) ύπνο. Για την Αριάνα Χάφινγκτον και τη Σίντι Λιβ, δύο διάσημες φεμινίστριες, δύο ισχυρές γυναίκες καριέρας, «ο ύπνος είναι η επόμενη φεμινιστική πρόκληση».
Η μία, η Ελληνοαμερικανίδα Αριάνα Χάφινγκτον, είναι πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια της ιστοσελίδας Τhe Ηuffington Ρost. Η άλλη, η Αμερικανίδα Σίντι Λιβ, είναι διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού «Glamour». Είναι και οι δύο επιτυχημένες, ισχυρές, καταξιωμένες- και (μέχρι πρόσφατα) νυσταγμένες. Ανήκαν στην πλειονότητα των γυναικών που τείνουν να κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσες χρειάζονται, ώστε να είναι καλές επαγγελματίες, καλές μητέρες, καλές σύζυγοι. Αλλά με τη νέα χρονιά είπαν να καλέσουν τις γυναίκες των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου να πάρουν μαζί τους μιαν απόφαση που «θα βελτιώσει το στάτους τους» και θα τις «οδηγήσει στην κορυφή». Το κίνημα
«Πρόκληση Ύπνου 2010». Έτσι ονόμασαν το «κίνημά» τους. Η έλλειψη ύπνου, θυμίζουν, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, κάνει τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε αρρώστιες, άγχος, κατάθλιψη, τροχαία, ακόμα και στην πρόσληψη βάρους.

Πέραν αυτών όμως η γυναίκα που δεν κοιμάται αρκετά δεν μπορεί ποτέ να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της.

«Όλες οι σημαντικές αποφάσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική ζωή», επισημαίνουν, «προϋποθέτουν την ικανότητα κρίσης, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που μόνο ένα ξεκούραστο μυαλό διαθέτει». Οι παγίδες
Βέβαια «η επόμενη φεμινιστική πρόκληση», οι 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά, δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως επισημαίνουν η Αριάνα Χάφινγκτον και η Σίντι Λιβ, χρειάζεται να αντισταθείς σε πολλούς πειρασμούς και να αποφύγεις πολλές παγίδες, από τα πρότυπα που θέτουν «υπεργυναίκες» όπως η Μαντόνα και τη ψυχαναγκαστική κίνηση να ξανακοιτάξεις τα e-mail σου μέσα στην άγρια νύχτα μέχρι την πεποίθηση πως μόνον αν δουλέψεις διπλά θα πείσεις τους άνδρες συναδέλφους για την αξία σου και το ενοχικό σύνδρομο που θέλει τον 7ωρο ή τον 8ωρο ύπνο αποκλειστικό προνόμιο των τεμπέληδων. «Ίσως ανακαλύψουμε με έκπληξη πως περισσότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη δύναμη», επισημαίνουν Χάφινγκτον και Λιβ. «Στο κάτω κάτω ήδη σπάσαμε τη “γυάλινη οροφή” στην πολιτική, την εξερεύνηση του Διαστήματος, τα σπορ, τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ- σκεφτείτε μόνο τι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε όταν δεν θα νυστάζουμε άλλο».


[ ΓΝΩΜΗ ] Πάψτε να βάζετε στόχους
TΗΕ ΤΙΜΕS , Της Νaomi Wolf

Λ ατρεύω και θαυμάζω τόσο την Αριάνα Χάφινγκτον όσο και τη Σίντι Λιβ. Έχουν δίκιο όταν λένε πως η έλλειψη ύπνου είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα.

Όμως η σύγχρονη γυναίκα δεν στερείται τον ύπνο μόνο λόγω φόρτου εργασίας. Οι επιτυχημένες γυναίκες συχνά νιώθουν μια εξουθενωτική υπαρξιακή ενοχή για την ίδια τους την υπερεπάρκεια και τη δύναμη. Αισθάνονται ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει το τίμημα γι΄ αυτή την επιτυχία. Και τιμωρούν τον εαυτό τους επιβάλλοντάς του να αναζητεί διαρκώς το τέλειο.

Οι σύγχρονες γυναίκες που έχουν ισχυρή παρουσία μεγάλωσαν συχνά με μητέρες που αναγκάστηκαν να καταπνίξουν κάποια από τα όνειρά τους. Διαπαιδαγωγήθηκαν σε ένα περιβάλλον που διδάσκει πως όλα τα καλά έχουν ένα κόστος.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή αναπτύσσεται μια ενστικτώδης ανάγκη να δείξουμε πως είμαστε καλά κορίτσια, πως δουλεύουμε σκληρά και πραγματικά αξίζουμε αυτή την καλή τύχη. Άραγε, αν στο τέλος της μέρας, κλείναμε τον υπολογιστή, βγάζαμε τα παπούτσια μας, χαλαρώναμε πλάι στον σύντροφό μας και παραγγέλναμε φαγητό απ΄ έξω, θα χάλαγε ο κόσμος; Να, λοιπόν, μια αλλιώτικη στάση ζωής:

πάψτε να βάζετε συνέχεια στόχους. Ο φεμινισμός έδειξε στη γυναίκα τι να κάνει- σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εξίσου φεμινιστικό είναι καμιά φορά απλώς να είσαι. Το να θες να είσαι κάτι λιγότερο από αυτό που μπορείς να γίνεις είναι μια ανατρεπτική στάση κι ενίοτε αποτελεί πολυτέλεια.

Η Αμερικανίδα Ναόμι Γουλφ είναι φεμινίστρια συγγραφέας.


Σε αριθμούς

20%
λιγότερο κοιμόμαστε σήμερα απ΄ ό,τι 100 χρόνια πριν 600.000

Ελληνίδες στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα προτού καταφέρουν να κοιμηθούν 7,5
ώρες ύπνου καθημερινά χρειάζεται θεωρητικά ένας ενήλικος- σύμφωνα πάντως με πρόσφατες έρευνες, κανόνες δεν υπάρχουν


Βαρβάρα Τερζάκη

Επιμέλεια Κίττυ Ξενάκη - εφ. Τα Νέα, 08-02-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: